Royal Mail schaft alle postzegels af zonder barcode

Er verscheen vandaag een bericht op BBC waarin de inwoners van Groot-Brittannië er aan werden herinnerd dat vandaag (maandag 31 juli 2023) de laatste dag is dat men postzegels op brieven kan plakken zonder barcode. Men kan kosteloos oude barcode-loze postzegels omruilen voor postzegels met barcode. Deze maatregel valt nu samen met eigenlijk het beëindigen van de omvangrijkste (meer dan 2000 variaties) en langstlopende serie postzegels (van 5 juni 1967 tot laatste uitgegeven op 4 april 2022) ooit door een land uitgegeven, namelijk de serie van Queen Elizabeth.

Alleen kerstzegels zijn van barcodes vrijgesteld. Die blijven geldig.

Postzegels met streepjescodes werden in februari vorig jaar geïntroduceerd in een poging om de bezorging efficiënter en veiliger te maken. Een beetje gezocht argument want met optische scanning van (handgeschreven) adressen en postzegels is men al decennia geleden in staat geweest het gehele postsorteer proces te automatiseren.

Maar aan het einde van het artikel wordt er nog bijzondere argument gebruikt want de post wil blijkbaar via de barcode, die de ontvanger dan met zijn/haar telefoon kan scannen ook mogelijk maken dat:

“het langetermijnplan van Royal Mail is dat mensen de QR-code kunnen scannen met de Royal Mail-app, zodat ze video’s kunnen bekijken en verjaardagsberichten naar elkaar kunnen sturen. “De streepjescodes zullen opwindende nieuwe diensten mogelijk maken door fysieke postzegels te verbinden met de digitale wereld via de Royal Mail app,” zei het bedrijf op haar website.”

Alsof Whatsapp, facebook en Instagram al niet lang is uitgevonden en breed wordt gebruikt. Lijkt mij wensdenken dus van de bureaucraten van het staats postbedrijf.

En zo gaan de Royal Mail verder ….

Eerste keer dat Koning in Groot-Brittannië wordt afgebeeld op postzegel ZONDER kroon.