Reinier Paping op postzegel

      Geen reacties op Reinier Paping op postzegel

Door Ruud van Cappelleveen

Traditiegetrouw presenteerde PostNL in 2013 een nieuwe persoonlijke postzegel aan het begin van het nieuwe jaar. Op deze postzegel zien we de winnaar van de Elfstedentocht van 1963, Reinier Paping (nvph3012). Naast het postzegelvelletje, verschenen ook een postzegelmapje en een eerstedagenvelop.
Jubileum

Het was in 2013 vijftig jaar geleden dat Reinier Paping (1931-2021) de barre tocht der tochten over de bevroren kanalen en meren langs elf steden in Friesland reed. Ingmar Birza, de ontwerper van de persoonlijke postzegel met Reinier Paping, zei over zijn ontwerp: “Ik heb een keuze gemaakt uit foto’s uit verschillende archieven. Deze kwam uiteindelijk als beste eruit: een mooie opname als hij onder een brug in Witmarsum doorrijdt.”

Reinier Paping

Schaatser Reinier Paping reed op 18 januari 1963 weg uit een kopgroep en legde de helft van de Elfstedentocht alleen af. Paping finishte na tien uur en 59 minuten op de vaart in Leeuwarden. De eer was groter dan het prijzengeld: Reinier Paping kreeg twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer en een zilveren sigarettendoos.

Hoogtepunt

De overwinning in 1963 was het hoogtepunt in het schaatsleven van Reinier Paping. In de jaren vijftig en zestig nam hij verschillende keren deel aan Nederlandse schaatskampioenschappen. In 1955 behaalde hij een vijfde plaats op het kampioenschap voor allrounders. De schaatser beëindigde na de Oldambtrit in 1964 zijn sportcarrière. Paping dreef hierna een sportzaak in Zwolle. Reinier Paping werd op 18 februari 1931 geboren in Dedemsvaart. Hij overleed op 20 december 2021 op 90-jarige leeftijd na een kort ziekbed.