Post Nl Crypto zegel: laat het aan u voorbij gaan!

Opm: de auteur van dit artikel schrijft dit op persoonlijke titel en niet als bestuurslid van de vereniging.

Een mijlpaal in de postgeschiedenis van Nederland nu Post NL de eerste Crypto-zegel heeft uitgegeven. De persvoorlichting van Post NL heeft er voor gezorgd dat alle media er braaf en juichend schrijven over hoe de Directeur Commercie Mail Nederland het omschrijft: “Bij PostNL zijn we dan ook blij en trots met deze nieuwe en leerzame verkenningstocht door de toekomst …”. En verder op in het nieuwste nummer van Collect (nr. 112 najaar 2022) staat het allemaal uitgelegd wat een cryptozegel is: een gimmick om verzamelaars €9,05 uit te laten geven over iets wat misschien leuk en interessant is maar geen postzegel is. Het doel van het uitgeven wordt ook onverholen in het artikel uitgesproken: Verzamelaars overal ter wereld keken er al maanden reikhalzend naar uit: de uitgifte van de NL Crypto stamp…”. En verder op in het artikel:verzamelaars overal ter wereld bleken open te staan voor deze baanbrekende vernieuwing. Tegelijk boorden we ook een nieuwe doelgroep aan: mensen die alles in de blockchain verzamelen.”

Post Nl – Collect nr. 112 Najaar 2022 pp. 4-5

Wat opvallend is in dit twee pagina’s omvattende artikel over de NL Crypto Stamp is dat nergens staat vermeld hoe deze €9,05 euro kostende zegel te gebruiken is voor het verzenden van post of pakketjes door Post NL. Alleen uit het feit dat in de shop je voor €10,10 een eerste dag enveloppe (nr. 849) kan bestellen, blijkt dat je een 20grs brief met een postzegel van bijna een tientje blijkbaar mag versturen.

Ik hoef onze leden van de postzegelvereniging niet uit te leggen dat verzamelen ergens in ons menselijke bloed zit. We verzamelen van alles postzegels, suikerzakjes, sigarenbandjes, Pokimon kaartjes, ansichtkaarten, voetbal kaartjes, in Amerika honkbal kaartjes, telefoonkaartjes, speldjes, … moet ik nog door gaan, en soms kom je een verzamelaar tegen die iets heel speciaals verzamelt: ieders z’n lol zou ik zeggen! En dat vinden we eigenlijk wel leuk, zo’n passie.

Post Nl – Collect nr. 112 Najaar 2022 pp. 23

Ik weet ook nooit met zekerheid te zeggen of mijn familie, vrienden en kennissen, als ze mijn gigantische wereld verzameling van postzegels zien, met hun kreten van bewondering toch niet een ondertoon hebben: ah gut, die volwassen man verzamelt al zijn hele leven postzegels…..

Kijk een paar afleveringen van ‘Pawn Shop‘en je weet wat voor bijzondere verzamelaars je kunt tegen komen en hoe ze hun geld besteden aan de meest zeldzame en bijzondere items.

Er is één persoonlijkheidskenmerk dat al deze verzamelaars een beetje delen: hebberigheid! Geen echte negatieve persoonlijkheidskenmerk zolang het maar niet dwangmatig wordt. Maar die hebberigheid maakt verzamelaars ook kwetsbaar. Kwetsbaar voor allerlei marketing acties voor producten voor de verzamelaar, die er uiteindelijk op uitdraaien dat gebruikmakend van die hebberigheid van de verzamelaar iets wordt verkocht ‘voor de verzamelaar’ wat uiteindelijk niet mag ontbreken in uw waardevolle verzameling. En weer laten we ons – zeker als postzegelverzamelaars – als makke schaapjes naar de slachtbank van onze portemonnee leiden.

Uit alle verhalen over de NL Crypto Stamp blijkt zonneklaar dat de stamp geen enkele aantoonbaar nut heeft in het postbedrijf. Het is geen postzegel. Je kunt het verzamelen, zeker, maar het hoort niet thuis in een POSTzegelverzameling. Net als eerste dag enveloppen en postzegelmapjes. Ze zijn als het er op aankomt ook niets waard en in overvloed te verkrijgen (met een enkele uitzondering en dit heeft dan bijna altijd met ouderdom (de eersten) te maken)

Beste leden, laat deze geldklopperij van onze PostNl gewoon aan u voorbij gaan, ook al zal – met rede – het vakje in uw voorbedrukte DAVO album leeg blijven en de eerste dag enveloppe nr. 849 en postzegelmapje 657 in uw verzameling ontbreken! Eens moeten we recalcitrant gaan afrekenen met de marketing afdeling van ons postbedrijf.