Nederlands Sprookje: Vrouwtje van Stavoren op postzegels

Voor de Europazegels van 2022 werd het thema volksverhalen en mythen gekozen. De Nederlandse bijdrage gaat over Het Vrouwtje van Stavoren. Dat is het bekendste Nederlandse volksverhaal. De uitgave werd ontworpen door de Amsterdammer Edwin van Gelder. Hij gebruikte hiervoor tekeningen van de kunstenaar en illustrator Toon Wegner (1926-2010).

Vrouwtje van Stavoren

Voor het onderwerp van deze postzegeluitgave liet PostNL zich adviseren door het Meertens Instituut in Amsterdam. Vanwege de bekendheid en het moralistische karakter van het verhaal koos het postbedrijf voor het Vrouwtje van Stavoren. Dit rijke vrouwtje was nooit tevreden en eindigde uiteindelijk in grote armoede. In de voormalige Hanzeplaats Stavoren herinnert een monument van de kunstenaar Pier de Groot bij de haveningang sinds 1969 aan de sage over het verval van de rijkdom van de weduwe.

Kostbaar

Het volksverhaal over het vrouwtje van Stavoren is al eeuwenoud, maar kreeg in de negentiende eeuw de huidige vorm. De sage gaat over de rijkste koopmansvrouw van het stadje. Zij woonde in het mooiste huis en had meer schepen dan de andere kooplieden in Stavoren. Desondanks was ze niet tevreden. Ze gaf een schipper opdracht om het kostbaarste bezit dat er te vinden was te halen. Na lang zoeken kocht hij een lading graan uit Danzig. Hij vond dat waardevoller dan goud, maar daar bleek het Vrouwtje van Stavoren anders over te denken.

Verlies

Zij liet het graan overboord gooien. Een voorbijganger hoorde dit en zei dat zij door het weggooien van het graan in de bedelstand zou geraken. Ooit zou zij inzien dat graan wel de waarde van goud had, waarschuwde hij. Hierop haalde de weduwe een kostbare ring van haar vinger en gooide deze in de zee. “Net zomin dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen,” zei ze. Op een dag presenteerde een van haar dienaren haar een vis. In de maag van de vis trof ze haar gouden ring aan. Vanaf dat moment verslechterde haar situatie. Ze kreeg te maken met een reeks van tegenslagen. Uiteindelijk eindigde het Vrouwtje van Stavoren in grote armoede.Postzegels in detail

Het Europa-velletje bevat zes postzegels in twee ontwerpen. De postzegels kregen de waarde Internationaal 1 en zijn daardoor geschikt voor het versturen van post tot en met twintig gram met een internationale bestemming. Op het moment van verschijning, 9 mei 2022, bedroeg de prijs van het velletje 9,30 euro. De postzegeluitgave werd in offset gedrukt door Johan Enschedé in Haarlem. Hiervoor werden de drukkleuren zwart, blauw en goud gebruikt. De postzegels zijn 36 bij 25 millimeter. Een velletje meet 108 bij 150 millimeter. Naast het postzegelvelletje verschenen ook een postzegelmapje, een prestigeboekje en een eerstedagenvelop. Net als in de vorige jaren heeft PostEurop weer een ontwerpwedstrijd verbonden aan de gezamenlijke Europa-uitgave.

Tekst: Ruud van Capelleveen
Auteur van Postzegels kopen en verkopen en Verzamelwoede