Kerstzegels 2021

      Geen reacties op Kerstzegels 2021

De kerstzegels zijn weer verkrijgbaar! De postzegels zijn ontworpen door illustrator Geertje Aalders en zien er ouderwets winters uit! Met deze kerstzegels kan al u post tot en met 6 december 2022 (maximaal 50gram) met vijf cent korting naar Nederlandse bestemmingen verzonden worden. Dit schrift post-NL in haar persbericht over de decemberzegels van dit jaar. Let op onder aan her artikel staat ook nog vermeld dat uw oude kerstzegels (vanaf 2010!) gewoon zonder bijbetaling zijn te gebruiken. Dus mooi om van de restjes van andere jaren af te komen.


Topmaand
Traditioneel is december een topmaand voor het postbedrijf. Veel Nederlanders sturen in deze maand nog altijd met een kaartje een kerst- of nieuwjaarswens naar familie, vrienden en bekenden. Bovendien zijn november en december de maanden waarin het postbedrijf het erg druk heeft met het versturen van pakketten. De verwachting is dat in 2021 bij de pakketdienst weer alle records worden verbroken.

Gezellig
Her en der heb ik de eerste kerstversieringen al gezien. Hieraan kunnen we zien dat Nederland hunkert naar een gezellige Kerst. PostNL haakt daar op in met de kerstzegels voor 2021. We zien bijvoorbeeld een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt en een vos met wapperende sjaal en envelop. Op de kerstzegels van 2021 staat aandacht voor elkaar en het gezellig maken centraal.

Fantasievolle winterwereld
Illustrator Geertje Aalders creëerde een fantasievolle winterwereld met dieren die menselijke trekken vertonen. Het velletje bevat weer twintig postzegels: het zijn twee setjes van tien verschillende postzegels. Hierop is veel te zien: een mol met zuurstok en rugzak, twee verliefde pimpelmezen onder een maretak, een vos met wapperende sjaal en envelop, een muis in een rood postautootje, een das die de kerstboom versiert met zijn sjaal, twee muizen die een pauw versieren, een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt, een eekhoorn, haas, hond en uil bij de schaatsvijver, een haas met een bos kerstrozen en een als kerstboom opgetuigd damhert.

Techniek
Voor de vervaardiging van de illustraties heeft Geertje Aalders een bijzondere techniek toegepast. De kerstzegels zijn uit papier gesneden met een unieke papiersnijtechniek, waardoor de postzegels tot leven lijken te komen als een 3D kunstwerk. “Alle raamwerken met de geknipte illustraties voor de decemberzegels zijn door Aalders zelf ontworpen, uitgesneden en gefotografeerd,” zegt PostNL. U kunt ze gaan bekijken, want de kunstwerken zijn van 15 november 2021 tot en met 9 januari 2022 te zien in het Museum Beeld & Geluid in Den Haag, dat velen onder u zullen kennen als het voormalige postmuseum.

Periode
Met de Decemberzegels van PostNL krijgt u vijf cent korting. De postzegels kosten 91 cent per stuk. Ze zijn bedoeld voor post tot en met vijftig gram en voor enveloppen met een minimumformaat van 14 x 9 cm met een bestemming binnen Nederland in de periode van 15 november 2021 tot en met 6 januari 2022.

Korting
Als u er een paar overhoudt kunt u deze kerstzegels volgend jaar gebruiken. Ook de Decemberzegels uit vorige jaren van 2010 kunnen dit jaar gewoon gebruikt worden zonder bij te plakken, want net als bij gewone Nederland 1-zegels behouden de Decemberzegels hun verzendwaarde bij tussentijdse tariefverhogingen. U kunt de Decemberzegels ook na 6 januari 2022 gebruiken voor het frankeren van een gewone brief of kaart, maar u moet dan vijf cent bijplakken en de brief mag dan niet zwaarder zijn dan twintig gram. Met de Decemberzegel krijgt u dus op twee manieren korting: de prijs is vijf cent lager en uw kerst- of nieuwjaarswens mag dertig gram zwaarder zijn.