Showboard Piet Mantel (02-11-2020)

      Reacties uitgeschakeld voor Showboard Piet Mantel (02-11-2020)

Op 2 november 2020 verzorgde Piet mantel het showboard met een boeiende toelichting. Op het bord oude kaarten allen verstuurd naar de familie Mantel die vanaf 1950 wonen in Andijk. De ouderlijke woning is grotendeels bewoond geweest door de familie Mantel. In Andijk waren veel huizen vlak achter de dijk gebouwd en toen de dijk moest worden opgehoogd vanwege dreigende overstromingen moesten er ongeveer 300 woningen verdwijnen of verplaatst.

Post die werd verstuurd had soms geen adres maar een omschrijving zoals: “K. Mantel Andijk West achter slager Groot“, of “bij de bakkershoek“, “achter C Smit” of “Huize Dijkzicht”. Vanwege de goede reputatie van de familie Mantel werd de post altijd bezorgd.

Ook zijn een aantal keren de huisnummers gewijzigd van 387 naar 210 tot de huidige Dijkweg 236.

Naast de oude postkaarten was er een kleine verzameling postzegels met perfins. Perins zijn postzegels met gaatjes in de vorm van letters of afbeeldingen, ook wel firmaperforaties. Dit werd gedaan door bedrijven om diefstal door de eigen medewerkers te voorkomen.

Postzegels waren een wettig betaalmiddel, je kon er brood mee komen of inwisselen bij het postkantoor. Maar als er een perforatie in de zegels zat werd je direct aangekeken op diefstal.

Piet bedankt voor je boeiende toelichting!

(tekst: Adrie Laan)