Ik denk dat alle postzegelverzamelaars in Nederland bekend zijn met de Speciale Catalogus van de NVPH. Ik koop hem niet meer ieder jaar maar mijn laatste versie was van 2017 dus tijd voor de een nieuwe.
En dat is altijd een heerlijk moment van uren door het boek bladeren, dingen opzoeken, dingen zien met “O ja die heb ik ook nog”, “Oh ja, wat een prachtige zegels”, maar voor de Nederlandse postzegels ook helaas vaak “Wat een vreselijk ontwerp “Kwalitatief zijn de Nederlandse zegels gewoon top met Johan Enschede als hofleverancier, maar vormgevingstechnisch is er heel veel bagger door de postbedrijven geleverd. Maar daarover een andere keer, want de samenstellers van een postzegel catalogus hebben geen boodschap hoe de postzegel is vormgegeven.
En overheersend ook nu weer is ook deze uitgave van 2022 van een onovertroffen kwaliteit en degelijkheid uitstraalt. Een kloek boek, met 920pagina’s (de uitgave van 2017 hadden er zo’n 820) waarbij de kwaliteit van het papier (geen dundruk zoals de Michel) en een stevige hard kartonnen kaft er voor zorgt dat het waar-voor-je-geld uitstraal. Het boek weegt 1,3 kilo, voor een verzamelaar die het meeneemt naar beurzen en de vereniging wel iets dat belastend kan zijn.
Maar het meest opvallend is, en dat is voor deze 2022 editie niet anders, dat de informatie, compleetheid, de teksten en de afbeeldingen van superieure kwaliteit zijn. Ik weet als oud-boekenuitgever wat er nodig is om zo’n boek van deze omvang, inhoud en kwaliteit te produceren. Petje af voor de samenstellers. En met de €39,60 eigenlijk geen geld voor zo’n kloek werk.
Zoals ik nooit anders bij nieuwe uitgeven catalogi heb gelezen, melden de samenstellers “deze catalogus toont vele prijswijzigingen t.o.v. de vorige editie”. Waar vinden we de wijzigingen: hoger prijzen voor oude ongeschreven Eerste Dag Enveloppen, de vooroorlogse postzegelboekjes en de klassieke post frisse zegels. Lagere voor naoorlogse zegels, met uitzondering van de periode 1960-2002, en dat zijn – zo vermoed ik even – het merendeel van de zegels die u in uw verzameling heeft.
“Meer in lijn met de huidige marktprijzen” stelt de uitgever, maar wat de marktprijs van een postzegel is, daar is een complex antwoord op te geven. Misschien schrijf ik daar ook nog wel eens over, want iedere postzegelverzamelaar in Nederland weet wat hij in het dagelijkse verkeer van zijn zegels, welke meestal de toch meer gewone zegels betreffen, wat de prijzen waard zijn in de catalogus. Afgezien van de ik schat 200 topstukken in Nederland gaat dat in mijn ervaring tegen 10% en dat zit dichter bij de huidige marktprijs dan de afgedrukte prijzen. Maar goed, iedereen kent de ratio’s, en niemand zit er mee zo lijkt het, en zo is ook deze catalogus dus weer een mooie gids voor het onderlinge ruilverkeer voor de komende jaren.
Inhoudelijk wat betreft de landen en hoofdstukken is er niets veranderd. Ze zijn wat kritischer geworden op de opname van de persoonlijke zegels van met name de overzeese gebieden en daar zijn veel vermeldingen gesneuveld. Persoonlijke postzegels is een heerlijk verzamelgebied, maar voor catalogusmakers natuurlijk een nachtmerrie.
Ze wijzen de zilveren en gouden postzegels van de posterijen in Nederland en overzeese gebiedsdelen af als serieuze postzegels en vermelden die dus terecht niet. Ze beschouwen het ‘souvenirs’ want verkocht tegen vele malen de frankeerwaarde.
Je kunt alleen dit soort catalogussen goed produceren als je over een team mensen beschikt dat zeer gebrand is op correcte informatie geven. De gemelde verbeteringen zijn voor de meeste catalogus-gebruikers volledig uit het zicht, maar ik vond het mooi en typerend dat men, met trotst eigenlijk, meldt dat “na meer dan 80 jaar een fout in de catalogus te hebben gestaan” de omschrijving van NVPH 287v is gecorrigeerd”. Zoek hem maar even op 1936. Er stond die tachtig jaar: “Horizontaal paar, tussen de zegels geperforeerd” en dat is nu gecorrigeerd naar “Horizontaal keerdruk paar, tussen de zegels geperforeerd”. Hulde voor de correctie, en niemand neemt het de redacteur kwalijk dat hij nu pas na 80 jaar de uiterst zeldzame, voor €15.000 in de catalogus, eindelijk onder ogen is gekomen.
Veel plezier en genoeglijke uren met de nieuwe catalogus.