Het was bekend dat Koningin Elizabeth een groot postzegel verzamelaar was, voortbouwend op de verzameling uit de begintijden van de postzegels van haar grootvader George V.
Ik vraag mij bij deze koninklijke figuren wel altijd af of ze daadwerkelijk zelf verzamelde, afweekte, sorteerde, catalogussen raadpleegde, bladen ordenen en vulde, of dat ze gewoon toezag hoe haar lakeien het werk deden en zij haar het resultaat toonden. Zullen we het ooit echt weten?
En wat natuurlijk ook ongewoon is, is dat zij zich zelf voortdurend op de postzegels zag afgebeeld. Geen portret is meer gedrukt dan het hare. Lijkt mij eigenlijk wel ongemakkelijk. Daarmee was haar verzameling ook een soort van familiealbum.
Als staatshoofd met vele officiële internationale bezoeken en contacten is het tevens anders verzamelen als lid van een enthousiaste postzegelclub in West-Friesland. Veilingen en rondzendingen zijn dan wel erg essentieel om aan materiaal te komen. De Koningin kreeg natuurlijk het allerbeste gewoon op een zilveren blaadje aangereikt.
Nu is er over haar postzegelverzameling een discussie in Groot-Brittannië op gang gekomen over de waarde en wie nu eigenlijk de eigenaren zijn: zij persoonlijk en dus haar erfgenamen (die overigens bij wet vrijgesteld zijn van successierechten!) of de Britse bevolking.
De telegraaf schrijft daar vandaag over: “Gepeperde collectie; postzegelverzameling royals onder vuur…”
We moeten ons wel bedenken dat de vorstin één van de grootste en compleetste verzamelingen van de wereld zal hebben gehad. Het lijkt mij dus meer een verzameling om voor het nageslacht tentoongesteld te worden dan (in delen?) verkocht. We zullen het ongetwijfeld een keer te horen krijgen wat er mee gaat gebeuren. De Britse kranten zullen er van smullen.