Afweken zelfklevende postzegels

      Geen reacties op Afweken zelfklevende postzegels

De meeste leden zijn al heel lang verzamelaars van postzegels en zijn zich dus zeer bewust dat de nieuwe tijd de postzegel en de postbedrijven ingrijpend hebben veranderd. En die veranderingen hebben meestal ook ingrijpende gevolgen waarop wij postzegels verzamelen, verwerven, afweken, in albums stoppen, ruilen en kopen.

Misschien is de eerste ingrijpende wijziging wel geweest de komst van de zelfklevende postzegels, want die konden meestal niet goed op de traditionele manier worden afgeweekt, en de post-frisse kon niet zonder bescherming in de albums worden opgeborgen.

Nog steeds hebben veel verzamelaars problemen met het afweken. In dat kader werden we on langs opmerkzaam gemaakt op een artikel op de website van een collega Belgische Postzegelvereniging (Koninklijke Philakring Roeselare & Izegem).

Het artikel heet ‘Het afweken van postzegels’ en in het tweede deel van de tekst komen de zelfklevende, of zoals onze Vlamingen zeggen ‘zelfklevers’, aan de orde. Hier de tekst:

Wat te doen met zelfklevers?

Inmiddels zijn er al heel veel landen met zelfklevende zegels. Sommige kunt U nog wel gewoon afweken, maar voor veel zegels moet U wasbenzine en talkpoeder gebruiken. Ook België en Nederland hebben de afgelopen jaren van dit soort zegels uitgegeven.
Soms een vervelende karwei, maar aan de andere kant krijgt U de zegels puntgaaf in Uw album en dat vinden we ook heel veel waard maar hoe gaan we nu te werk?
Vul een glazen pot gedeeltelijk met een laagje wasbenzine van ongeveer 1 cm.
Gooi zoveel zelfklevende zegels in het potje zodat deze geheel onder de wasbenzine komen te liggen
Na 1 minuut kunt U de zegels al uit het potje halen.
Trek voorzichtig de zegels los van het papier.
Na een halve dag kunt U de achterkant van de zegels met een wattenstaafje insmeren met talk- of menthol poeder.
Wrijf met vingers de opgebrachte talk- of menthol poeder uit.
Maak de andere kant van de postzegel, de beeldkant schoon. Onwillekeurig komt hier ook poeder op.

Bij het uitvoeren van bovenvermelde werkwijzen dient U volgende veiligheidstips in acht te nemen,
Zorg voor een goede ventilatie !
Rook niet !
Was uw handen direct nadat U de zegels hebt afgeweekt !

Bron: World Wide Web 2013